Akşehir’de İlk Obezite Ameliyatı
Konu ile ilgili bir açıklma yapan Akşehir Parkhayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halil Kirazlı “Obezite; kalp damar hastalıkları, Yüksek tansiyon Yüksek kolesterol Obstrüktif uyku apnesi Tip 2 diyabet İnme Kanser İnfertilite (Kısırlık) gibi pek çok sağlık problemi için risk oluşturur. Obezite sorunu yaşayan kişilerin kilo vermesi, kendi ideal kilosuna yaklaşması; sayılan sağlık sorunları açısından riskin azaltılmasına yardımcı olur.
Sleeve gastrektomi obezite cerrahisi çeşidi olup laparoskopik yöntemle (kapalı ) yapılır. Bu ameliyatta midenin yaklaşık %70-80’i çıkartılır. Sleeve gastrektomi, hastanın kilo vermesi ve obeziteye bağlı gelişebilecek komplikasyonların önüne geçmek için yapılan bir cerrahi bir girişimdir.
Sleeve gastrektomi ile mide boyutunun küçültülmesi, tüketilebilecek besin miktarını sınırlandırır. Buna ek olarak mide boyutunun azalması ile kilo kaybetmeye yardımcı olan hormonal değişimler de meydana gelir. Bu değişimler hastanın cerrahi sonrası ideal kiloya düşmesine veya ideal kiloda kalmasına katkıda bulunur.
Tüp Mide Ameliyatı mide hacmini küçültme esaslı bir ameliyattır. Bu ameliyatı sonrasında 2 temel faktör kilo kaybını sağlamaktadır. Birincil olarak midenin belli oranda çıkartılmasıyla geriye kalan hacmin küçülmesi; gıda alımını azaltmaktadır. Ayrıca azalan mide hacmi sayesinde az gıdayla daha kısa sürede doygunluk hissi oluşur. Bir farklı etki de midenin çıkartılan bölümünün gyrelin adlı iştah hormonu salgılayan bölümü olmasından dolayı kanda açlık hormonunun azalması ile birlikte iştah azalması sağlanır. Ghrelin; iştahı arttırdığı, gıda alımını arttırdığı ve yağ depolanmasını teşvik etmesi sebebiyle “Açlık Hormonu” olarak isimlendirilmiştir. Ghrelin obez kişilerde daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Obezite cerrahisi geçiren kişilerin ghrelin seviyesi, normal diyet ve egzersiz gibi yollarla kilo vermeye çalışan kişilere oranla çok daha düşüktür.
Sleeve gastrektomi ameliyatı gereken bazı şartlar vardır bunlar; Vücut kitle endeksi (Body Mass Index, BMI) değerinin 40 ve üzerinde olması (aşırı obezite) ya da Vücut kitle Endeksinin 35-39.9 (obezite) aralığında olması ve hastanın tip 2 diyabet, hipertansiyon, şiddetli uyku apnesi gibi bir rahatsızlığının bulunmasıdır” dedi.