TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Çiftçimizin Emeği Bir Gecede Yok Oldu
Akşehir’e gelerek çeşitli temaslarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar temasları kapsamında ilk olarak Akşehir Ziraat OdasıBaşkanlığı binasına geçti. Binada çeşitli incelemelerde bulunan Bayraktar’a Akşehir Ziraat Odası Başkanı Fahri Küçükpolat tarafından Akşehir’deki zirai don felaketi ile ilgili bilgi verildi. Burada çevre ilçelerin ziraat odası başkanları ve yönetimleriyle toplantı yapan Genel Başkan Şemsi Bayraktar daha sonra zirai dondan etkilenen Saray Mahallesi’ndeki kiraz bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Burada bir basın açıklaması yapan Başkan Bayraktar zirai donun büyük bir felaket olduğunu dile getirerek; “ Ülkemizde yaşadığımız doğal afetler ve mevsimlerde yaşadığımız mevsim kaymaları tarım sektörünü fevkalade olumsuz şekilde etkilemiştir. Aslında ocak ayından beri mevsim şartlarını takip ettiğimizde kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyaydık. Ocak ayında istediğimiz yağışları alamadık, şubat ayı geldi şubat ayında gerekli yağışları alamadık. Mart ayında bazı illerde don hadisesi yaşamamıza rağmen biliyorsunuz Akdeniz bölgesinde narenciye ürünleri zarar gördü. Mart ayında aşağı yukarı 30 yılın en sıcak ayıydı, 35 dereceleri gördük, Nisan yağışlarını bekledik, tabi bu yağışlar bizi sevindirdi, hem yeraltı sularının beslenmesi hem de barajların beslenmesi açışından bu yağışlar önemliydi. Ancak beklemediğimiz bir şey oldu arkasından kar yağışları geldi. Kar yağışlarının arkasından da don olaylarında uç noktalara geldik. Bu bir gün değil üç gün süren don olayı yaşadık. Ve buna ürünlerimizin dayanması mümkün değildi hiçbir ürünümüz özellikle meyvelerimiz buna dayanamadı. Meyvelerimiz don zararıyla hasarıyla karşı karşıya geldik. Tabi Türkiye’nin birçok yerinde meyvelerimizde özellikle bu zararı yaşadık. Tabi işin ilginç tarafı şu çok enteresan şekilde mevsim kaymaları yaşıyoruz. Sonbahar ayında yaz mevsimini yaşadık, Kış mevsiminde sonbaharı yaşadık, İlkbahara geldik bugün kışı yaşıyoruz. Ve Türkiye son 30 yılda görmediği en düşük ısı değerleriyle karşı karşıya kaldı. Eksi 15-20 dereceleri gördük. Tabi bu afetler bundan sonrada belki devam edecek. Çünkü bu mevsim kaymaları zaman zaman kuraklıkla zaman zaman don olayıyla zaman zaman aşırı yağışlarla hortumla tarım sektörünü bir şekilde etkileyecek. Bunun bir kısım tedbirlerini almak mümkün ama özellikle bu don olayında çiftçimiz ne kadar uğraştıysa ne kadar tedbir aldıysa uç noktalarda yaşadığımız don olayı yine de bütün meyvelerimize zarar verdi.” Dedi.
Genel Başkan Şemsi Bayraktar 65 ilde zirai don olayının yaşandığını belirterek; “Akşehir’de de ürünlerimizin çok büyük zarar gördüğünü görüyoruz. Yine burada badem ceviz ve kayısıda yüzde 95ler mertebesinde zarar görülüyor. Erik, Kiraz, Şeftali ve Nektarin, Üzüm, Vişnede yüzde 90lar civarı zarar görünüyor. Armut, Ayva, Elma’da yüzde 80ler mertebesinde zarar görülüyor. Çilekte yüzde 60 civarında zarar görülüyor.” dedi.
Şimdi çiftinin yanında olma zamanı olduğunu belirten Bayraktar, herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini söyleyerek; “Hükümetimizden de bu manada beklentilerimiz var, Tarım ve Orman Bakanlığımız bir çalışma yapıyor, üretici maliyetlerini hesaplayacaklar ve bu maliyet üzerinden nakit yardımı yapmayı taahhüt ettiler, bunu olumlu buluyoruz. Ama alınacak olan tedbirlerin devamı da gerekiyor. Çünkü üreticimizi sahada tutmamız lazım. Tarım sektörü göç veriyor, tarımda nüfus 60’a yaklaştı. Gençlerimizi tutamıyoruz, eğer bu afetler neticesinde tekrar göç vermek istemiyorsak çiftçimizin tarlada kalarak ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak istiyorsak, bu ülkede tarımsal üretimin sürdürülebirliğini istiyorsak çiftçimize destek verilmelidir” dedi.
Bayraktar; çiftçilerin bu yıl Ziraat Bankası, Özel banka ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları için yapılandırma beklediklerini belirterek ,çiftçilerin küstürülmesi gerektiğini, donan bahçelere iyi bakmaları için taze paraya ihtiyaç duyduklarını söyledi.
TARSİM sigortasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Genel Başkan Şemsi Bayraktar; bu süreçte TARSİM’in ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirterek TARSİM’in geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar; “Bugün tarımsal alanlarımızın 5te biri, çiftçilerimizin 3te biri TARSİM’de. Bu yeterli değil. Daha çok alana daha çok çiftçiye TARSİM’i ulaştırmamız lazım. Bu arada TARSİM’e düşen görevler var. Çiftçilerimizin TARSİM’le ilgili şikayetlerinin TARSİM tarafından dikkate alınması gerekir. Çiftçimizin TARSİM’e güvenmesi gerekir. Eksperler hasar tespiti yaparken, hakkaniyetli davranmak zorundalar. Adil davranmak zorundalar. Çiftçilerimiz eksperlere güvenmek zorunda bu çok önemli. Bu güven sağlanırsa, TARSİM’e geçişler daha fazla olur” diye konuştu.
Çiftçilerin sosyal güvenlik birimlerinin asgari ücrete bağlı olarak artmasından şikayetçi olduklarını söyleyen Bayraktar; “Sosyal güvelik primlerini çiftçilerimizin ödeyebilmesi için devletimizin bir miktar daha hazineden kaynak aktarması lazım, destek vermesi lazım bunu çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Gençlerin tarıma yöneltilmesini, tarım sektöründe gençlerin daha aktif olmasını, gençlerin tarım SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Bayraktar; “ Gençlerimiz olmadığı taktirde bu ülkenin tarımsal üretim güvenliğini sağlamamız mümkün değildir. Tarım artık bir milli güvenlik meselesi haline gelmiştir. Gençlerimiz yoksa tarımda bu güvenliği sağlayamayız” diye konuştu.
Genel Başkan Bayraktar, Akşehir’deki temaslarının ardından Afyonkarahisar’ın Sultandağı ve Isparta’nın Yalvaç ilçelerine geçerek incelemelerde bulundu.