Mahmut İŞCAN
Köşe Yazarı
Mahmut İŞCAN
 

Eğitim Uzun Bir Süreçtir

Yeni bir eğitim ve öğretim dönemine başladığımız bu günlerde; ülkemizin geleceği olan çocuklarımız okullarına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine, öğretmenlerimiz ise öğrencilerine kavuşmanın mutluluk ve heyecanı içinde iken velilerimiz de çocuklarının okula başlamasının gurur ve coşkusunu yaşamaktadır. Biliyoruz ki; milletimizi ve ülkemizi geleceğe güvenle taşımak, müreffeh milletler arasında yer almasını sağlamak için birinci şart eğitimdir. Bu anlamda yavrularımızın en güzel şekilde yetiştirilmesi hepimizin ortak hedefidir. Ülke olarak ortak gayemiz, hayat boyu eğitimi benimseyen, modern dünyada söz sahibi olabilen, evrensel değerlerin yanında milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, kendine güvenen, sorgulayan, ülkemizi geleceğe taşıyan nesiller yetiştirmektir. Şu bir gerçek ki, dünyada eğitimle ilgili sorunlarını bitirmiş bir ülkeden bahsedemeyiz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri, gelişmekte olan ülkeleri, gelişmemiş ülkeleri, yani dünyanın bütün ülkelerinin eğitimle ilgili problemleri devam ediyor, eder. Çünkü hayatın devam ettiği, çocukların, gençlerin ve değişimin-dönüşümün devam ettiği, bir taraftan insanların hayatına teknolojinin girip, yeni iş sahalarının açıldığı ve insanların bunlarla iletişiminin, etkileşiminin olduğu bir ortamda, yani sürekli değişen ve dinamik bir alan olduğu için eğitimde sorunlar dünyada hiçbir ülkede bitmemiştir, bitmez. Ama bu sorunlarını daha iyi çözmüş ülkeler vardır, bu sorunlarının bir kısmını çözen ülkeler vardır, bu sorunlarını hiç ya da büyük ölçüde çözememiş ülkeler vardır. Dünyadaki en eski tartışılan, en kadim tartışmalardan birisi eğitim sorunlarıdır. Bu anlamda, bizim de sorunlarımız var, bunları çözmeye çalışan bir ülkeyiz. Eğitimde yapmak ve yıkmak meselesi, Akif’in meşhur şiirinde çok güzel bir şekilde anlatılıyor: Süleymaniye’yi yapmak için bir Mimar Sinan bir de Kanuni Sultan Süleyman gerekirken, yıkmak için bir kazma bir de işçi kâfidir, diyor. Dolayısıyla, eğitimde de iyi bir eser ortaya koymak, bir nesli kurtarmak, çok büyük ve önemli işler yapmak oldukça meşakkatli ve uzun bir süreç gerektiriyor. Eğitim çok uzun vade gerektiren bir alandır. Bu anlamda istikrarlı bir şekilde çalışmak, doğru işler yapmak ve insanı, çocuğu, zamanı, teknolojiyi doğru dürüst kullanmak gerekir, öğretmeni iyi yetiştirmek gerekir. Yani bütün eğitimdeki sosyal kurumlar, aileden okula, öğretmenden çevreye ve günümüzde teknolojiye kadar, daha sonra da iş hayatı, bütün bunların toplu bir şekilde planlanması gerekir.
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2023 - Cuma
Mahmut İŞCAN

Eğitim Uzun Bir Süreçtir

Yeni bir eğitim ve öğretim dönemine başladığımız bu günlerde; ülkemizin geleceği olan çocuklarımız okullarına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine, öğretmenlerimiz ise öğrencilerine kavuşmanın mutluluk ve heyecanı içinde iken velilerimiz de çocuklarının okula başlamasının gurur ve coşkusunu yaşamaktadır.

Biliyoruz ki; milletimizi ve ülkemizi geleceğe güvenle taşımak, müreffeh milletler arasında yer almasını sağlamak için birinci şart eğitimdir. Bu anlamda yavrularımızın en güzel şekilde yetiştirilmesi hepimizin ortak hedefidir. Ülke olarak ortak gayemiz, hayat boyu eğitimi benimseyen, modern dünyada söz sahibi olabilen, evrensel değerlerin yanında milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, kendine güvenen, sorgulayan, ülkemizi geleceğe taşıyan nesiller yetiştirmektir.

Şu bir gerçek ki, dünyada eğitimle ilgili sorunlarını bitirmiş bir ülkeden bahsedemeyiz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri, gelişmekte olan ülkeleri, gelişmemiş ülkeleri, yani dünyanın bütün ülkelerinin eğitimle ilgili problemleri devam ediyor, eder. Çünkü hayatın devam ettiği, çocukların, gençlerin ve değişimin-dönüşümün devam ettiği, bir taraftan insanların hayatına teknolojinin girip, yeni iş sahalarının açıldığı ve insanların bunlarla iletişiminin, etkileşiminin olduğu bir ortamda, yani sürekli değişen ve dinamik bir alan olduğu için eğitimde sorunlar dünyada hiçbir ülkede bitmemiştir, bitmez. Ama bu sorunlarını daha iyi çözmüş ülkeler vardır, bu sorunlarının bir kısmını çözen ülkeler vardır, bu sorunlarını hiç ya da büyük ölçüde çözememiş ülkeler vardır.

Dünyadaki en eski tartışılan, en kadim tartışmalardan birisi eğitim sorunlarıdır. Bu anlamda, bizim de sorunlarımız var, bunları çözmeye çalışan bir ülkeyiz. Eğitimde yapmak ve yıkmak meselesi, Akif’in meşhur şiirinde çok güzel bir şekilde anlatılıyor: Süleymaniye’yi yapmak için bir Mimar Sinan bir de Kanuni Sultan Süleyman gerekirken, yıkmak için bir kazma bir de işçi kâfidir, diyor. Dolayısıyla, eğitimde de iyi bir eser ortaya koymak, bir nesli kurtarmak, çok büyük ve önemli işler yapmak oldukça meşakkatli ve uzun bir süreç gerektiriyor.

Eğitim çok uzun vade gerektiren bir alandır. Bu anlamda istikrarlı bir şekilde çalışmak, doğru işler yapmak ve insanı, çocuğu, zamanı, teknolojiyi doğru dürüst kullanmak gerekir, öğretmeni iyi yetiştirmek gerekir. Yani bütün eğitimdeki sosyal kurumlar, aileden okula, öğretmenden çevreye ve günümüzde teknolojiye kadar, daha sonra da iş hayatı, bütün bunların toplu bir şekilde planlanması gerekir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberpoligon.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.