İnsan daima ikaza, uyarılmaya, kendisine doğru yolun gösterilmesine muhtaçtır. İstikametinin sağlam olması, zorlu hayat yolunda, hayat mücadelesinde, karşılaştığı müşküllerle baş edebilmesi için, iyi bir rehbere, sağlam, emin bir yol göstericiye, kendisini selamete çıkaracak doğru fikirlere büyük ihtiyaç duyar.
Burada, bu yazıda sizlere bu özellikleri taşıyan bir ilim ve fikir adamından, yine onun bu özellikteki bir eserinden bahsetmek istiyorum.
Bu şahsiyet, Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgildir. Başgil hoca eğitim hayatını, Samsun Çarşamba, İstanbul ve Paris’te tamamladı.
Üniversitede hocalık ve dekanlık görevlerinde bulundu. Siyasetle uğraştı. Bu sahada da memleketine hizmet etti.
İştigal konusu hukuk üzerine olmasına rağmen, hukuk alanı dışında da Türk ilim, düşünce ve fikir hayatına dair önemli eserler verdi.
“Gençlerle Başbaşa, Din ve Laiklik, Türkçe Meselesi, 27 Mayıs İhtilali ve Sebepleri, Demokrasi Yolunda ve İlmin Işığında Günün Meseleleri” eserlerinden bazılarıdır.
Bizim konumuz Gençlerle Başbaşa isimli eseridir. Başgil, bu eseri yazmaktaki gayesini;
“Sevgili gençler, aynı yollardan geçmiş, sizin gibi aynı güçlüklerle karşılaşmış, onları yenmek için çok çalışmış ve sonunda başarıya ulaşmış bir hocanızın tecrübelerini sizlere sunmak istiyoruz” sözleriyle dile getirir ve bu yöndeki açıklamalarına şöyle devam eder:
“Öyle zannediyoruz ki gençlerimizin birçoğunun usanıp bezmesinin, cesaretinin kırılıp ruhi perişanlığa düşmesinin sebeplerinden biri ve belki başlıcası yol göstericiden mahrum olmalarıdır.”
“Geleceğin ümidi olan siz gençleri bunalımdan, iradesiz ve cesaretsiz yaşamaktan kurtaracak olan bu kitap muvaffak, başarılı olmanın sırlarını göstermektedir.”
“Tembellik, kötü arkadaş, zararlı kitap ve çeşitli telkinlerden (aşılama ve yönlendirme) koruyarak iradeli, ahlaklı ve metotlu çalışmayı öğreten bu küçük eser size en güzel rehber, en iyi dost olacaktır.”
Ali Fuat Başgil eserinde, başarılı olma yolunun tehlikeleri ve düşmanlarını açıklar. Başarıya giden yolda üç tehlikeye işaret eder. Bunlar, tembellik, kötü arkadaş ve kötü örneklerdir. Bunları ayrıntılı bir şekilde ele alır.
Hocanın üzerinde durduğu diğer bir konu iradedir. Başarıya giden yolda ilk şart olarak iradeli olmayı gösterir. İrade konusunda,
İradeli olmak ne demektir?
Herkes iradeli olabilir ve kuvveti yolunca kullanabilir mi?
İrademizde hür ve muhtar mıyız?
Yoksa bizim elimizde olmayan sebep ve müessirlere bağlı mıyız?
Gayretle ve iyi bir terbiyenin yardımıyla iradeli olmak mümkün müdür?
Mümkün ise, bunun yolları ve şartları nelerdir?
Sorularına cevaplar arar.
Eserde, daha sonra terbiye üzerinde durulur. Burada, terbiyenin ruh ve karakter üzerindeki tesiri çeşitli başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenir.
Kitabın diğer bir bölümü de, Muvaffakiyet ve verimli çalışma ismini taşımaktadır.
Biz bu bölümden bazı bilgileri aktarmak, bazı tavsiyelere yer vermek istiyoruz, ama esas bu yazı serisinde üzerinde durmak istediğimiz bölüm, “Çalışma Hayatının ve Umumiyetle Muvaffak Olmanın Kanunları” başlığını taşıyan bölümdür.
Bu bölümde, Ali Fuat Başgil hocanın çok değerli, altın niteliğindeki tavsiyeleri bulunuyor.
Hocanın biyografisini incelediğimizde bu tavsiyeler hakkında, hayatın çemberinden geçmiş, hayatta her türlü zorlukla karşılaşmış, bunları yenmiş, başarılı olmuş bir şahsiyetin tecrübelerinden süzülen düşünceler, fikirler, yaşanmışlıklar, tavsiyeler, uyarılar olduğu şeklinde bir hüküm verebiliriz. Böyle bir değerlendirme yapabiliriz.
Yazıyı uzatmamak ve konuyu dağıtmamak için bu tavsiyeleri bundan sonraki yazıda ele almak istiyoruz.
Bu yazı konuya giriş mahiyetinde olsun. Öyle kabul edelim.
Burada hem Ali Fuat Başgil hoca ve hem de Gençlerle Başbaşa isimli eseri hakkında kısa bir bilgi vermiş olduk.
Gelecek yazıda konuya devam edeceğiz.
Selam ve muhabbetle…