Hasan AYNA
Köşe Yazarı
Hasan AYNA
 

Tarımda Nereden Nereye Geldik

Türkiye, yakın zamana kadar tarım ve hayvancılıkta dünyada ihtiyaçlarını karşılayan sayılı ülkelerden biriydi. Şimdi onu da kaybettik. Aşağıda bunun nedenlerini okuyacaksınız. Tarım Neden Böyle Oldu? Eskiden Ant Birlik’in de içinde bulunduğu 11 kurum, çitçilerin ürünlerini alıyorlardı. 1980’den sonra Özal’la birlikte tarımda durum değişti. Hızlıca ithalata başladılar. Tarımı ve hayvancılığı nelerden dolayı kaybettik? 1 – Çiftçi köylerden göç etti. 2 – Mülksüzleştirme. 3 – Çiftçi borcunu ödeyemedi tarlasını sattı. 4 – Köylülerin hepsi işçi oldu. 5 – Üretmeyin tüketin denildi. Çiftçi zarar etsin diye uğraştılar. 30 milyon metrekare arazi, toprak üretimden çıktı. 2024 yılında 1 TRİLYON harcanması lazım. Bu mümkün değil. Borçlar artıyor. Köylü tarımdan kopuyor. Çiftçi en ağır şartlarda çalışıyor. Soğukta, sıcakta… 30 MİLYAR DOLAR tarımsal ürün ithal ediyoruz. İktidar ‘Üretmeyin, ben niye üreteyim’ diyor. 2009 Yılında süt hayvanları kesime gitti. İthalat daha kolay geliyor. Borçlar artıyor. Türkiye tarımdan kopuyor. Covid’te Avrupa, ABD çiftçiye çok büyük destek verdi. Biz öyle yapmadık. Çiftçiler 60’a yakın yaştalar. Çiftçiler borçlarını ödeyemeyecek durumda. Çiftçiler bundan dolayı işlerini bıraktı. Çiftçilerin 1 TRİLYON BOÇLARI VAR! Tarım Kredi’den borç almak çok zor. Çiftçi tarihte ilk defa çok zor durumda yaşıyor (1) Tarımın Durumu Her şey ‘atalık Tohum’un’ yasaklanmasıyla başladı. Petrol-gıda insanları kontrol ediyor. 2006 yılında çiftçilere atalık tohum yasaklandı. İthalat tohum verildi. Hibrit tohumu atıldı. Bunlar bol su, gübre istemiyor. Hastalıklara neden oluyorlar. Hem tohum, hem ilaç satıyorlar. Bu tohumların Avrupa’da kullanılmaları yasak! Bu durum bilinçli olarak yapılan bir şey. Gıda fiyatlarının artması dışa bağımlılıktan (2) Hollanda ve Türkiye Hollanda; Konya vilayeti kadar olmasına rağmen150 MİLYAR DOLAR tarımsal ihracat yapıyor. 1920 yılında Türkiye’de çay ve fındık yok. 1920’den sonra çay ve fındığı Atatürk getirtiyor. Türkiye ekonomide 1800-1900’lü yılların benzerini yaşıyor. Türkiye Halkı 2001’deki ekonomik krizden pek etkilenmiyor. Bugünkü kriz halkı daha çok etkileyecek. Merkez Bankası’nın 800 milyar lira zarara uğrattınız (3)   Dipnot: Orhan Sarıbal, Tele 1 Habere Doğru   14.05.2024 Soner Dağıstanlı, Halk TV   14.09.2024 Selçuk Geçer, Halk TV  Sözüm Var  22. 04.2024
Ekleme Tarihi: 25 Mayıs 2024 - Cumartesi
Hasan AYNA

Tarımda Nereden Nereye Geldik

Türkiye, yakın zamana kadar tarım ve hayvancılıkta dünyada ihtiyaçlarını karşılayan sayılı ülkelerden biriydi. Şimdi onu da kaybettik. Aşağıda bunun nedenlerini okuyacaksınız.

Tarım Neden Böyle Oldu?

Eskiden Ant Birlik’in de içinde bulunduğu 11 kurum, çitçilerin ürünlerini alıyorlardı.

1980’den sonra Özal’la birlikte tarımda durum değişti.

Hızlıca ithalata başladılar.

Tarımı ve hayvancılığı nelerden dolayı kaybettik?

1 – Çiftçi köylerden göç etti. 2 – Mülksüzleştirme. 3 – Çiftçi borcunu ödeyemedi tarlasını sattı. 4 – Köylülerin hepsi işçi oldu. 5 – Üretmeyin tüketin denildi.

Çiftçi zarar etsin diye uğraştılar. 30 milyon metrekare arazi, toprak üretimden çıktı.

2024 yılında 1 TRİLYON harcanması lazım. Bu mümkün değil. Borçlar artıyor. Köylü tarımdan kopuyor. Çiftçi en ağır şartlarda çalışıyor. Soğukta, sıcakta…

30 MİLYAR DOLAR tarımsal ürün ithal ediyoruz.

İktidar ‘Üretmeyin, ben niye üreteyim’ diyor.

2009 Yılında süt hayvanları kesime gitti.

İthalat daha kolay geliyor. Borçlar artıyor. Türkiye tarımdan kopuyor.

Covid’te Avrupa, ABD çiftçiye çok büyük destek verdi. Biz öyle yapmadık.

Çiftçiler 60’a yakın yaştalar.

Çiftçiler borçlarını ödeyemeyecek durumda. Çiftçiler bundan dolayı işlerini bıraktı. Çiftçilerin 1 TRİLYON BOÇLARI VAR! Tarım Kredi’den borç almak çok zor.

Çiftçi tarihte ilk defa çok zor durumda yaşıyor (1)

Tarımın Durumu

Her şey ‘atalık Tohum’un’ yasaklanmasıyla başladı.

Petrol-gıda insanları kontrol ediyor.

2006 yılında çiftçilere atalık tohum yasaklandı. İthalat tohum verildi. Hibrit tohumu atıldı. Bunlar bol su, gübre istemiyor. Hastalıklara neden oluyorlar. Hem tohum, hem ilaç satıyorlar. Bu tohumların Avrupa’da kullanılmaları yasak! Bu durum bilinçli olarak yapılan bir şey.

Gıda fiyatlarının artması dışa bağımlılıktan (2)

Hollanda ve Türkiye

Hollanda; Konya vilayeti kadar olmasına rağmen150 MİLYAR DOLAR tarımsal ihracat yapıyor.

1920 yılında Türkiye’de çay ve fındık yok. 1920’den sonra çay ve fındığı Atatürk getirtiyor.

Türkiye ekonomide 1800-1900’lü yılların benzerini yaşıyor.

Türkiye Halkı 2001’deki ekonomik krizden pek etkilenmiyor. Bugünkü kriz halkı daha çok etkileyecek.

Merkez Bankası’nın 800 milyar lira zarara uğrattınız (3)

 

Dipnot:

  1. Orhan Sarıbal, Tele 1 Habere Doğru   14.05.2024
  2. Soner Dağıstanlı, Halk TV   14.09.2024
  3. Selçuk Geçer, Halk TV  Sözüm Var  22. 04.2024
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberpoligon.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.